ITmix.cz logo

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S

Silné stránky
  • Slušný výkon
  • Odolnost vůči prachu a vodě
  • Snadná instalace
  • Vysoká maximální hlasitost
  • Šikovný držák na kolo součástí
Slabé stránky
  • Absence mikrofonu
  • Plastový držák může při pádu prasknout
  • Slabší výdrž baterie

Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S přináší skvělý zážitek z poslechu cyklistům, jezdcům na koloběžkách nebo třeba turistům. Díky svým kompaktním rozměrům a nízké váze nepředstavuje příliš vysokou zátěž navíc, přitom však nabídne poměrně slušnou kvalitu zvuku a vysokou maximální hlasitost.

Reproduktor k vám dorazí společně s plastovým držákem na řídítka kola, a snadno se tak upevňuje. Na jedno nabití vydrží maximálně 5 hodin. Z nevýhod lze zmínit ještě absenci mikrofonu pro handsfree hovory či omezenou konektorovou výbavu. Jak si vedl během mého testování?

Nejčastější otázky a odpovědi

Dá se s reproduktorem telefonovat nebo poslouchat rádio?

Bohužel ne. JBL Wind 3S není vybaven mikrofonem pro handsfree telefonování ani rádiem. Jako zdroj hudby lze použít pouze spárované Bluetooth zařízení.

Pro koho je JBL Wind 3S určen?

JBL Wind 3S cílí především na rekreační cyklisty, jezdce na koloběžce či elektrokoloběžce. Pomocí klipu jej však lze upevnit také například k batohu či opasku a poslech hudby si užít během procházky, turistiky nebo třeba při práci na zahradě.

Jak dlouho vydrží na jedno nabití?

Maximální výdrž na jedno nabití udávaná výrobcem činí 5 hodin. Během mého testování během jízdy na kole bylo reálnější dostat se zhruba na 3 hodiny.

Obsah balení a technické parametry

Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S se prodává v poměrně malé krabici s průhledným okénkem. Uvnitř najdete:

  • samotný reproduktor,
  • napájecí kabel s USB-C konektorem,
  • držák na řídítka,
  • dvě gumové vymezovací podložky (s rozdílnou tloušťkou) pro upevnění držáku k řídítkům kola,
  • šroub pro upevnění držáku
  • a nezbytnou dokumentaci.

K upevnění šroubu není potřeba žádné nářadí, stačit vám budou prsty. To se může hodit pro rychlé odstranění držáku nebo jeho opětovné připevnění v terénu. Celý proces je jednoduduchý a poradíte si s tím, i když se neřadíte mezi zdatné kutily. Já měla hotovo asi za 2 minuty.

ParametrHodnota
VyužitíReproduktor pro cyklisty
Rozměry a hmotnost9 cm × 7,32 cm × 3,58 cm, 230 g
Bluetooth technologie a konektivitaBluetooth 5.0
Baterie a nabíjeníAž 5 hodin
Odolnost - stupeň krytíIP67
Počet reproduktorů1× 1,5" reproduktor
Výkon5 W
CitlivostVýrobce neuvádí
Frekvenční rozsah110-20 000 Hz
ImpedanceVýrobce neuvádí

Speciálně navržen pro kola či koloběžky

Tento přenosný Bluetooth reproduktor je speciálně konstruován tak, aby vás mohl doprovázet na vašich cestách na kole či koloběžce. Díky přítomné sponě jej však lze připevnit také k ramennímu popruhu batohu a užít si poslech hudby třeba na túře.

Jeho celkové rozměry 9 cm × 7,32 cm × 3,58 cm a váha 230 g napovídají o tom, že při těchto aktivitách nebude znamenat velkou zátěž navíc. S trochou nadsázky mi reproduktor svými rozměry a mírně zaobleným tvarem připomíná trochu větší kostku mýdla.

Na vrchu reproduktoru najdete dvě menší, mírně vystouplá tlačítka pro zapnutí/vypnutí přístroje a spuštění režimu párování. Další ovládací prvky se nachází v přední části. Pomocí nich lze regulovat hlasitost, případně pozastavit a znovu spustit přehrávání (při dlouhém podržení prostředního tlačítka můžete také přepínat mezi SPORT a BASS módem). Po stranách reproduktoru najdete tlačítka pro přepnutí na předchozí (na levém boku) a následující skladbu (na pravém boku).

Tlačítka lze na reproduktoru nahmatat rychle a pohodlně, aniž by to nějak ovlivnilo vaši pozornost během jízdy. Většinu tlačítek lze také velmi dobře stisknout i s rukavicemi. Drobnou výtku mám k menším tlačítkům on/off a Bluetooth v horní části, která se mi v tlustších rukavicích tiskla špatně. Na druhou stranu se ale jedná o možnosti, které budete během jízdy potřebovat nejméně často.

Ve spodní části najdete gumovou krytku, která se objevuje i u mnoha jiných JBL reproduktorů. Po jejím odkrytí získáte přístup k napájecímu konektoru, který je tímto způsobem chráněn před prachem a působením vody.

Nabíjecí konektor
Nabíjecí konektor

Upevnění reproduktoru k řídítkům kola

Jak jsem již zmínila, součástí balení je plastový držák na kolo, gumové mezipodložky a šroub pro upevnění držáku. Jelikož se jedná o plastový materiál, určité riziko prasknutí v případě nešťastného pádu na kole nastat může. Dovedu si představit, že by se držák v takové situaci mohl snadno zlomit a poškodit.

Připevnění držáku k řídítkům je bezproblémové. Já jsem se rozhodla umístit reproduktor spíše do prostřední části řídítek, která je širší. K tomuto účelu mi proto posloužila tenčí podložka. Pokud bych jej chtěla mít spíše u okraje, využila bych širší podložku z balení. Za mě je tedy fajn, že jsou součástí balení dvě různé varianty. Držák na řídítkách sedí pevně a nemá tendenci se pohybovat či vyklat ani při jízdě v mírném terénu přes kameny či kořeny stromů.

Zadní část reproduktoru poté patří samotnému systému pro upevnění reproduktoru k držáku na kole. Jedná se o plastový klip, který otevřete a konstrukci reproduktoru poté nasunete do držáku na řídítkách. Osobně mi přišlo, že to jde spíše ztěžka a měla jsem obavy, abych plastový držák nezlomila. Na druhou stranu jsem si byla jistější že reproduktor jen tak nevypadne. Pomocí tohoto klipu lze reproduktor připevnit také třeba k opasku nebo popruhu na vašem batohu.

Pokud během jízdy zastavíte (třeba na oběd v restauraci), můžete reproduktor klipem jednoduše vysunout a vzít si jej s sebou. Po občerstvení jej pak opět zasunete na své místo. Tímto způsobem minimalizujete riziko, že bude lákat nejrůznější nenechavce.

Připojení k telefonu je hotové raz dva

O bezproblémovou konektivitu se zasluhuje technologie Bluetooth ve verzi 5.0. Spárování je otázkou chviličky. Stačí jen zapnout reproduktor, spustit režim párování příslušným tlačítkem (nachází se napravo od on/off tlačítka) a model vybrat v seznamu dostupných zařízení ve vašem mobilním telefonu. Příští připojení je již realizováno automaticky.

S dosahem jsem typicky potíže neměla, a to i vzhledem k cílení reproduktoru. Mobilní telefon jsem zvyklá vozit v zadní kapse dresu, díky čemuž obě zařízení během jízdy dělí jen pár desítek centimetrů. K žádným výpadkům připojení u mě tedy nedocházelo.

Celodenní výlet na kole bohužel baterie nezvládne

Slabou stránkou reproduktoru může být jeho výdrž na jedno nabití, což je však vzhledem k rozměrům a cenovce pochopitelné. Jeho součástí je baterie s kapacitou 1 050 mAh a dle slov výrobce dokáže vydržet maximálně 5 hodin na jedno nabití. Výsledná doba však samozřejmě záleží na zvolené hlasitosti, kterou typicky při vyšší rychlosti nebo větrném počasí budete volit vyšší. Až 10hodinovou výdrž baterie vám nabídne JBL Clip 4 s klipem (pro upevnění např. na batoh, ovšem bez držáku na kolo).

Já jsem reproduktor otestovala během vyjížďky na kole, při níž se hlasitost pohybovala zhruba mezi 50 až 70 % (častěji se jednalo spíše o 70 %). V takovém případě reproduktor na jedno nabití vydržel zhruba 3 hodiny.

Pokud si chcete poslechem hudby zpříjemnit celodenní výlet na kole či pěšky, bohužel budete zklamaní. Reproduktor lépe poslouží spíše na kratší vyjížďky. Případně doporučuji si s sebou přibalit powerbanku a zařízení dobít aspoň při pauze na oběd či jiné občerstvení.

Napájecí kabel
Napájecí kabel

Odolný vůči prachu i vodě

Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S je odolný vůči vodě a prachu dle parametru IP67. To znamená, že je plně prachotěsný a zvládne také dočasné ponoření pod vodu v hloubce do 1 metru po dobu 3 minut.

Prakticky z toho vyplývá to, že během cyklistiky mu nebudou vadit prašné polní či lesní cesty nebo déšť. Rozhodně tedy není konstruován jen na pohodové vyjížďky po cyklostezce za slunečného počasí a zvládne i náročnější terén.

Výkon odpovídá rozměrům

JBL Wind 3S se řadí k těm nejmenším reproduktorům z dílny JBL. Z hlediska kvality zvuku tedy samozřejmě nelze očekávat žádné zázraky, i když já osobně jsem byla docela příjemně překvapená.

Výkon reproduktoru činí 5 W, což je totožná hodnota jako u podobně velkého JBL Clip 4. JBL Go 3 nabídne o trochu nižší výkon dosahující 4,2 W. Z katalogových hodnot JBL Wind 3S pro úplnost zmíním ještě frekvenční rozsah 110-20 000 Hz.

Ekvalizéry

Osobně mě až překvapilo, že zvuk, na tak malé zařízení a navíc v pohybu, zněl velmi dobře. I když papírově reproduktor zvládá basy až od frekvence 110 Hz, rozhodně mi nijak nechyběly. Stejně tak i středy a výšky na tom nejsou špatně, zvuk je jasný a skvěle vyvážený.

Reproduktor podporuje dva ekvalizéry. Jeden z nich slouží ke zvýraznění basů za jízdy venku, druhý je určen do interiéru. Použití prvního režimu se mi během jízdy osvědčilo, zvuk zněl ještě jasněji. Na druhou stranu přepínání mezi oběma režimy je trochu nešťastné. Jakmile to párkrát uděláte, možná se stejně jako já ztratíte v tom, jaký režim máte právě teď spuštěný, jelikož vše přepínáte pomocí stejného tlačítka. Přítomnost dvou ekvalizérů je však výhodou v porovnání s JBL Clip 4.

Kde koupit JBL Wind 3S
JBL Wind 3S
Hodnocení
3.9/5

Hlasitost

Co se týče hlasitosti, při maximálním nastavení byl zvuk silný a pokud jsem chtěla s druhým člověkem prohodit pár slov, museli jsme se překřikovat.

Nejčastěji jsem reproduktor používala zhruba se 70% hlasitostí při jízdě na rovině v přírodě bez automobilového provozu rychlostí zhruba 20 km/h. Při pomalejší jízdě do kopce rychlostí zhruba 7 km/h jsem měla tendenci hlasitost snížit na přibližně 50 %.

V obou případech jsem jela ve dvojici a poslech jsme si bez problémů užili oba. Při jízdě ve městě na velmi frekventovaných silnicích se vám ale může zdát i maximální hlasitost nedostačující a narazíte na určitý limit. Reproduktor bych tedy doporučila spíše na klidné cyklostezky či přírodní cesty.

Nastavení hlasitosti se bohužel nijak netýká zvuku pro zapnutí/vypnutí reproduktoru nebo režimu párování. Několikrát se mi stalo, že jsem během jízdy reproduktor zapnula, ale typický zvuk spuštění neslyšela. Nebyla jsem si tedy jistá, zda již zařízení běží, nebo nikoliv. Na ostrém slunci totiž není tak viditelná ani dioda, která se spouští společně s reproduktorem.

Co reproduktoru chybí aneb srovnání s JBL Wind 3

  • Reproduktor bohužel nemá mikrofon. Pro handsfree telefonování během jízdy jej proto nevyužijete. Mikrofonem je vybaven model JBL Wind 3.
  • Nepodporuje FM rádio, nenajdete zde AUX vstup ani slot pro microSD kartu. I tyto funkce jsou doménou JBL Wind 3.
  • Narozdíl od některých jiných JBL reproduktorů nečekejte mobilní aplikaci. Na druhou stranu alespoň vše důležité můžete ovládat pouze z reproduktoru samotného, což je při jízdě na kole výhoda. Absence mobilní aplikace ale také znamená, že se nikde nedozvíte aktuální kapacitu baterie v procentech. Reproduktor pomocí blikající diody upozorňuje až na okamžik, kdy je již baterie téměř vybitá.

Závěr - komu bych Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S doporučila?

Přenosný reproduktor JBL Wind 3S se hodí pro rekreační cyklisty či turisty, kteří chtějí během fyzické aktivity poslouchat hudbu, a to i ve skupině. Samotný reproduktor potěší snadnou instalací i poměrně slušnou maximální hlasitostí. Na řídítkách bez problémů drží a můžete se s ním vydat i vstříc náročnějšímu terénu. Samozřejmostí je odolnost vůči prachu i vodě.

Na druhou stranu počítejte s absencí mikrofonu. Hovory s ním tedy nevyřídíte. Reproduktor také nepodporuje FM rádio, nenajdete zde AUX vstup ani slot pro microSD kartu. Za nevýhodu považuji držák z plastového materiálu, který by při případném pádu na kole mohl jednoduše prasknout. Nedostatkem je také slabší baterie. I když dle slov výrobce vydrží až 5 hodin, při poslechu na kole jsem se s vyšší zvolenou hlasitostí dostala spíše na 3 hodiny.

Recenze: bluetooth reproduktor JBL Wind 3S
  • Kvalita zvuku
  • Kvalita zpracování
  • Baterie
  • Ovládání a funkce
  • Poměr cena/výkon
3.9

Šikovný reproduktor na kolo

Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S přináší skvělý zážitek z poslechu cyklistům, jezdcům na koloběžkách nebo třeba turistům. Díky svým kompaktním rozměrům a nízké váze nepředstavuje příliš vysokou zátěž navíc, přitom však nabídne poměrně slušnou kvalitu zvuku a vysokou maximální hlasitost.

Reproduktor k vám dorazí společně s plastovým držákem na řídítka kola, a snadno se tak upevňuje. Na jedno nabití vydrží maximálně 5 hodin. Z nevýhod lze zmínit ještě absenci mikrofonu pro handsfree hovory či omezenou konektorovou výbavu. Jak si vedl během mého testování?

Klady

  • Slušný výkon
  • Odolnost vůči prachu a vodě
  • Snadná instalace
  • Vysoká maximální hlasitost
  • Šikovný držák na kolo součástí

Zápory

  • Absence mikrofonu
  • Plastový držák může při pádu prasknout
  • Slabší výdrž baterie
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Hana Smětáková
Autor: Hana Smětáková
Sport a zdravý životní styl mě provází prakticky po celý život. Jelikož se řadím mezi příznivce moderních technologií, na webu ITmix se často věnuji recenzím fitness náramků a chytrých hodinek, které jsou v mém aktivním životě nepostradatelným pomocníkem. Kromě sportu je mým velkým koníčkem také cestování a poznávání nových míst.
Jak se vám líbil tento článek?
5/5 - (4 hodnocení)
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Wind 3S
JBL Wind 3S
Hodnocení: 3.9/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram