ITmix.cz logo

Recenze: bezdrátová sluchátka JBL Live Buds 3

Silné stránky
  • Solidní kvalita zvuku
  • Funkce ANC
  • Dva režimy propustnosti
  • Dlouhá výdrž na baterii
  • Šikovný displej na pouzdře
  • Testování utěsnění
  • Ekvalizér
Slabé stránky
  • Vyšší cena
  • Aplikace ani pouzdro nepodporují češtinu
  • Problém s multipoint konektivitou se zařízeními Apple

JBL Live Buds 3 mě oslovila pestrou paletou funkcí a velmi solidní výdrží na baterii. Bezdrátová sluchátka se chlubí výbornou kvalitou zvuku, se kterým si můžete díky mobilní aplikaci nebo přímo na dotykovém displeji pouzdra víc pohrát. Kromě toho nabízí aktivní potlačení hluku a taky dva režimy propustnosti. Díky různým velikostem špuntů a krytí IP55 si sluchátka oblíbí třeba sportovci. Podívám se na to, zda si sluchátka obhájila svou cenu.

Nejčastější otázky a odpovědi

Jak dlouho vydrží sluchátka na jedno nabití?

Výdrž sluchátek činí až 10 hodin, se zapnutým tlumením hluku (ANC) 8 hodin. Pouzdro pak dodá sluchátkům dalších 30 hodin výdrže.

Jak se JBL Live Buds 3 ovládají?

Každé sluchátko disponuje dotykovou plochou, pomocí které určujete chod skladeb, jejich hlasitost, nebo režim propustnosti. V aplikaci JBL Headphones si dvě funkce vyberete a rozmístíte na kterékoliv sluchátko. Z každého z nich navíc můžete odbavit hovory nebo jimi zapnout hlasového asistenta. Ovládat sluchátka můžete i pomocí dotykového displeje na nabíjecím pouzdře, v poslední řadě také v aplikaci.

Jaké mají sluchátka funkce?

Mezi množství funkcí těchto JBL sluchátek patří například aktivní potlačení hluku (ANC) a spolu s tím další dva režimy propustnosti. Užitečnou se rozhodně stane funkce Najít sluchátka a poslech obohatí schopnost Spatial Sound. Sluchátka podporují multipoint Bluetooth, díky kterému připojíte dvě zařízení naráz, a také automatickou detekci vyjmutí sluchátek. V aplikaci potom najdete řadu dalších doplňkových funkcí, které blíž popíšu v článku.

Obsah balení

Bezdrátová sluchátka JBL Live Buds 3 k vám dorazí ve větší krabičce, kde se ukrývají:

  • samotná bezdrátová sluchátka,
  • nabíjecí pouzdro s dotykovým displejem, vybavené očkem,
  • silikonové špunty ve čtyřech velikostech (XS, S, M a L),
  • krátký USB-C napájecí kabel
  • a uživatelská dokumentace včetně přehledného návodu.

Doplněná velikost špuntů XS je obohacením oproti minulým JBL Pro Tour 2 a vyrovnává se tak AirPods Pro 2.

Live Buds 3 přichází hned ve čtyřech různých barevných provedeních. Vybrat si můžete mezi černou, stříbrnou, modrou a fialovou. Vybírat můžete také mezi peckovými JBL Live Flex 3 a špunty s nožičkou JBL Live Beam 3, která přišla na trh zároveň.

Technické parametry JBL Live Buds 3

Z technických parametrů vyčnívá zejména velmi slušná výdrž baterie, která tak překonala konkurenční AirPods Pro 2. Stejně tak v oblasti odolnosti, kde se JBL sluchátka vyšplhala na krytí IP55. Na druhou stranu je pouzdro JBL sluchátek o něco těžší (73 g) než těch od Apple (50 g), i když samotná sluchátka zase o něco málo lehčí. Kontrast hmotnosti a velikosti nabíjecích pouzder jsem sice poznala, ale časem nemůžu říct, že bych nějak zvlášť vnímala.

ParametrHodnota
Typ sluchátekTrue Wireless
Rozměry nabíjecího pouzdra6,1 × 5,1 × 3,1 cm
Celková hmotnost pouzdra se sluchátky82,2 g
KonektivitaBluetooth 5.3
Výdrž baterie10 hod (sluchátka), 30 hod (pouzdro)
Odolnost - stupeň krytíIP55
Podporované kodekyAAC, SBC, LDAC
Frekvenční rozsah20-40 000 Hz
Citlivost100 dB
Impedance16 ohm
MikrofonAno
Pokud chcete získat přehled a být si svým výběrem jistí, přečtěte si náš článek o tom, jak vybrat bezdrátová sluchátka nebo nahlédněte do jednotlivých recenzí.

Dotyková obrazovka na pouzdře sluchátek

True Wireless sluchátka JBL vás pohledem ihned strhnou k dotykové ploše pouzdra, která je pro JBL sluchátka výsadou. Narozdíl od kolegou testovaných JBL Tour Pro 2, displej se tentokrát nachází na krytu onoho pouzdra. Tour Pro 2 z mého pohledu umístila displej o něco praktičtěji – pouzdro můžete otevírat a s displejem současně manipulovat. Na druhou stranu, díky odlišnému řešení, sluchátka této série zapadnou do nabíjecího pouzdra v podstatě sama. Ani vyjímání nedělá žádný problém.

1,45” displej se mi za celý čas testování ani trochu nepoškrábal. Ve volnější kapse se mi ovšem víckrát stalo, že se displej sám nechtěně otevřel a pozastavil přehrávání. Z dotykového ovládání přímo z pouzdra jsem tedy trochu rozpačitá.

Na jednu stranu mi přišla manipulace atraktivní a praktická nemusíte otevírat mobil a stejně dokážete hudbu ovládat i detailněji. Vybrat ekvalizér, spustit Spatial Sound, nebo přijímat notifikace (i když ty jen v omezené délce slov a na krátkou chvíli). Dokonce není problém ani zvednout nebo odmítnout hovor. Nabídka funkcí už na pouzdře je tedy dost bohatá. Na druhou stranu může dojít k samovolnému otevření – ostatně, stejně jako u mobilu.

Zvuk na počítači obohatí třeba váš vlastní ekvalizér. Nepopiratelnou výhodou dotykového displeje je totiž schopnost ovládat a detailněji upravovat zvuk i na zařízeních, kde mobilní aplikaci (JBL Headphones, která mimo jiné kopíruje funkce na dotykovém pouzdře – o ní za chvíli) staženou nemáte. JBL tak přichází s něčím novým a výhodným oproti konvenčním bezdisplejovým pouzdrům.

Dotykové ovládání sluchátek Live Buds 3

Beznožičková sluchátka disponují dotykovými plochami, kterými s pomocí různých gest zvuk ovládáte. Ovládání mi připadalo jednoduché a odezva okamžitá. Jen párkrát jsem se setkala s neschopností správně dotykovou plochu nahmatat. Mnohem horší to bylo u současně vydaných JBL Live Flex 3, kde jsem s ovládáním dost zápasila a při každém upravení sluchátka jsem o plochu zavadila. U Live Buds 3, která mi do uší bezvadně zaplula a téměř se nehla, jsem byla s dotykovým ovládáním ve výsledku spokojená.

Gesta doprovází příjemně slabá zvuková signalizace – i když při hlasité hudbě možná až příliš slabá. Změnu režimu propustnosti oznamuje hlas – dá se ale vypnout v aplikaci.

Sluchátka můžete řídit i hlasem. Dlouhým podržením kteréhokoliv ze sluchátek zapnete hlasového asistenta.

Každé sluchátko navíc velí jedné ze tří funkcí – volba režimů propustnosti, ovládání hlasitosti, anebo přehrávání. Avšak AirPods Pro 2 dokáží přece jen řídit všechny tři zmíněné funkce ze sluchátek zároveň (u Beam 3 jste u jednu finálně ochuzeni). Na obranu JBL, mezi režimy propustnosti se navíc skrývá mód TalkThru – o tom ale později. V aplikaci můžete gesta taky blíže upravit (přehodit funkce stran sluchátek, nastavit na obou to samé, dotykové ovládání úplně deaktivovat), což považuji za skvělou vychytávku.

Dotykové ovládání reaguje okamžitě
Dotykové ovládání reaguje okamžitě

Bohatá aplikace oplývá funkcemi

Oproti mnoha jiným sluchátkům, JBL pracují s aplikací JBL Headphones. Aplikace rozšiřuje pole možností a funkcí, kterými se sluchátka pyšní. Stáhnout ji můžete v obchodech App Store i Google Play. V aplikaci najdete mimo základní funkce, které jsou i na pouzdře, třeba:

  • kontrolu utěsnění,
  • úpravu ekvalizéru (k předpřipraveným režimům možnost vytvořit si vlastní),
  • omezovač maximální hlasitosti,
  • vyvážení sluchátek,
  • detailnější nastavení zvuku při hovorech
  • nebo Personi-Fi.

Sama jsem ocenila např. omezovač maximální hlasitosti. V praxi vám tak ,,neupadnou uši”, když si omylem zvuk zesílíte na maximum a nechtěně zapnete písničku – sluchátka ji zkrátka pustí jen do určité hlasitosti. Líbila se mi také kontrola utěsnění (Check My Best Fit), díky které jsem hned na začátku zjistila, jaká velikost špuntů mi sedí nejlépe.

Kde koupit JBL Live Buds 3
JBL Live Buds 3
Hodnocení
4.1/5

Pokud zapomenete, kde se zrovna vaše sluchátka nachází, můžete využít funkci Najít. Ať už z pouzdra nebo aplikace jednoduše necháte každé ze sluchátek vyzvánět, a to čím dál hlasitěji. Při ztrátě z vašeho dosahu se můžete spolehnout na Google Finder. Find My podporované není.

K doplňkovým nástrojům se řadí relaxační zvuky přírody, které můžete dokonce nakombinovat a načasovat tak, aby vás uspaly, ale nehrály celou noc.

Aplikace ani pouzdro nepodporují češtinu. Kromě angličtiny můžete vybrat např. němčinu nebo španělštinu.

Personi-Fi

Součástí aplikace je měření kvality vašeho sluchu. Po vyhodnocení je zvuk sluchátek personalizován a jako ušitý na míru. Lidem, kteří slyší některé tóniny nebo na jedno ucho hůře, může docela snadno pomoci dosáhnout plnějšího a kvalitnějšího zážitku z hudby. Těžko říct, zda šlo o placebo efekt, ale já rozdíl poznala a ze zvuku jsem měla lepší pocit.

Spárování a Bluetooth multipoint

Prvotní spárování je jednoduché a okamžité. Sluchátka v seznamu bluetooth zařízení sama vyskočí a poté už se pokaždé připojí automaticky. Ani na větší vzdálenost spojení nedělá problém. V klidu tak můžete zaběhnout jenom se sluchátky dolů zpatra pro poštu nebo nerušeně uklízet po bytě.

Pro funkci bluetooth multipoint na kterékoliv sluchátko dvakrát ťukněte a potom na 5 vteřin podržte. Tehdy se i na druhém zařízení zobrazí JBL sluchátka v nabídce.

Díky funkci Bluetooth multipoint mohou být sluchátka připojená ke dvěma zařízením kontinuálně. V praxi to znamená, že můžete nechat sluchátka spojená s počítačem, kde si pouštíte film, a zároveň s mobilem. V momentě, kdy vám někdo zavolá nebo přejdete k poslouchání písniček z telefonu, zvuk by se měl sám přepnout.

Sluchátka jsem testovala s Apple zařízeními, iPhonem (15) a MacBookem (13”, M2). Někdy jsem s funkcí neměla problém, jindy trvalo nesmyslně dlouho, než si sluchátka našla zpátky cestu k mobilu – a někdy se jim to dokonce nepodařilo vůbec. Pokud jsem před sebou měla zapnutý notebook a sluchátka se automaticky připojila také k němu, manuálně jsem musela Buds 3 nechat ignorovat, abych si vůbec mohla pustit hudbu z mobilu.

V případě Android zařízení probíhalo přepínání výrazně hladčeji. Před puštěním zvuku z druhého zařízení ale musíte vždy i manuálně vypnout zvuk na tom prvním.

Sluchátka si pamatují nastavení aplikace – v případě, že je připojíte k notebooku, kde žádnou aplikaci nemáte, chovají se stejně jako předtím připojené k mobilu. To je určitě plus, zachová se tak např. omezovač maximální hlasitosti dostupný jen v aplikaci.

Sluchátka s opravdu dobrou výdrží

JBL Live Buds 3 a jejich solidní výdržaž 40 hodin poslechu s pouzdrem – jsem již zmínila. Přesto se jedná o tu nejnižší v rámci série sluchátek JBL Live 3. Live Beam 3 se pyšní dohromady s pouzdrem až 48hodinovou výdrží a Live Flex 3 se i s pouzdrem těší celkových 50 hodin.

Live Buds 3 jsem testovala se záměrem potvrdit 10 hodin poslechu bez zapnutého ANC, 8 hodin s ním. To se mi podařilo. Sluchátka s hlasitostí okolo 55 % (ta mi vyhovovala při poslouchání písniček i videí) bez režimu ANC dokonce předčila 10 hodin. V případě zapnutého ANC, i tehdy sluchátka dostála slibů výrobce.

Pouzdro je možné dobít přidaným napájecím kabelem s USB-C koncovkou, ale i bezdrátově.

Během 10 minut nabíjení jsou sluchátka připravena zhruba na 4 hodiny poslechu.

Přesný stav baterie jednotlivých sluchátek i pouzdra najdete v horní části jeho displeje, pokaždé když jej zapnete.

Příliš časté nabíjení nehrozí
Příliš časté nabíjení nehrozí

JBL sluchátka a skvělý zážitek z hudby

Dynamické 10mm měniče bez pochyby poskytnou slušnou kvalitu zvuku, díky které si hudbu nebo film jistě vychutnáte. V továrním nastavení, je ale pravda, že basy zaujímají výraznější pozici. Při podcastech jsem si při hlubším zkoumání všimla, že dominuje mužský hlas nad tím ženským. Na řadu v takový moment přichází pestrá nabídka již přednastavených ekvalizérů, spolu s možností nakombinovat si svůj vlastní.

AirPods Pro 2 proti tomu žádnými ekvalizéry sama o sobě neoplývají – na druhou stranu je jejich zvuk ze startu o něco lépe vyvážený.

V aplikaci i přímo na pouzdře můžete mezi ekvalizéry listovat a najít si svůj oblíbený pro každou příležitost, pro každý žánr hudby, filmu nebo video. Nemůžu tedy sluchátka zaškatulkovat – záleží hlavně na vás. Sluchátka se koneckonců díky možným úpravám přizpůsobí hlavně vám.

Pro sledování filmů se hodí zvlášť v aplikaci zapnout Video Mode, který se soustředí na to, aby zvuk nezaostával za obrazem. Přímo na pouzdře také ovládáte Spatial Sound, který simuluje prostorový zvuk a napodobuje tak atmosféru jako třeba na koncertu. Při písničkách jsem si režim moc užila, naopak při podcastech jsem ho vůbec nezapínala. Hlas je s ním totiž jakoby rozostřený a ne tolik zřetelný. U akčních nebo hororových filmů ale přidá silnějšímu pocitu.

Když jsem se mezi ekvalizéry a jinými režimy zorientovala, čekal na mě parádní výsledek v podobě zážitku z plné a vyvážené hudby.

Kde koupit JBL Live Buds 3
JBL Live Buds 3
Hodnocení
4.1/5

Audio ve vysokém rozlišení

Sluchátka JBL Live podporují kodeky AAC, SBC a LDAC. V praxi to znamená, že na Android zařízeních můžete v aplikaci aktivovat High-Resolution Audio (LDAC). I když jeho spuštění omezí některé funkce (jako např. Spatial Sound), ze sluchátek učiní – co se týče kvality zvuku – ještě lepší zařízení. V redakci se nám proto osvědčilo nechat LDAC stále zapnutý. Odměnou se vám stane plný, dynamický zvuk, který v kombinaci s ekvalizéry překonává i AirPods Pro 2.

V aplikaci iPhonu sice LDAC nenajdete, podporovaný kodek AAC je ovšem dostačující a při běžném poslechu je zvuk snadno srovnatelný k tomu s aktivovaným LDAC.

Potlačení hluku a 2 režimy propustnosti

Aktivní potlačení hluku, jinak ANC (Active Noise Cancelling), je způsob, jakým vás sluchátka dokážou plně vtáhnout do sebe. Pokud režim zapnete, sluchátka ztiší okolní ruchy – kolemjedoucí auta, hlučnou ulici nebo hučení v letadle.

ANC jistě není stoprocentní, ale za mě zcela dostačující. V autobuse jsem jeho působení obzvlášť pocítila a ocenila, taky doma se zapnutým větrákem jsem rozdíl rychle poznala. V aplikaci můžete spustit Adaptivní verzi tohoto režimu, která potlačení přizpůsobí okolí.

Jindy je ale lepší být s okolím v souhře a třeba v přírodě není tlumení ruchů třeba. V takové chvíli jsem zapnula režim Ambient awareness. V aplikaci navíc můžete zvolit stupeň onoho propustného režimu.

Jako druhý se nabízí režim TalkThru, který hudbu nepozastaví, pouze spolehlivě utlumí – a vy se tak můžete s druhými krátce pobavit. Jde o takovou rychlou záchranu ve chvíli, kdy jen chcete odpovědět kolemjdoucímu a nesundávat nebo nevypínat kvůli tomu sluchátka.

Volání se sluchátky

Integrovaný mikrofon bych označila jako srovnatelný k tomu u AirPods Pro 2, i když možná o něco méně kvalitní. Při telefonických hovorech je hlas díky 6 mikrofonům víceméně srozumitelný, v tichém prostředí jasný. V jen o trochu hlučnějším prostředí hlas ale doprovází šum a rachot. Musíte proto dbát na to, abyste mluvili opravdu nahlas.

Během hovoru je automaticky spuštěn režim potlačení hluku a člověku na druhé straně jde tedy rozumět bez obtíží. V případě, že by vás utlumující režim otravoval, zapnout namísto toho můžete Voice Aware (ať už v aplikaci nebo na pouzdře). Ten zaručí, že během hovoru uslyšíte lépe sami sebe – jeho stupeň si nastavíte také.

Zapnout můžete v neposlední řadě automatické zvednutí hovoru při nasazení sluchátek. Když jsem si ale sluchátka ještě rychle upravovala, podařilo se mi tak hovor ukončit. Dotykové ovládání hovorů totiž nelze zrušit.

Pro skupinové hovory využijete např. funkci Sound Level Optimizer, která zajistí vyvážení hlasitosti hlasů ostatních účastníků hovoru. V aplikaci najdete spolu s tím ještě další úpravy, tak aby byl pro vás i pro ostatní poslech co nejpříjemnější.

Live Buds 3 – na sport jako dělané

Bluetooth sluchátka si nesou certifikaci odolnosti IP55. Znamená to, že špatné počasí nebo třeba pot by jim ublížit neměli. Z vlastní zkušenosti se mi sluchátka ukázala ideální nejen na procházku, ale i běh nebo jógu a posilování. Z vypadáváním nebo nepříjemným tlačením jsem se nesetkala, pro sport je proto můžu jen doporučit. Nebála bych si je vzít ani na kolo nebo koloběžku. Na plavání ale samozřejmě dostatečné krytí nemají.

Sportovci ocení také JBL Live Beam 3. Pokud preferujete špunty s nožičkou, nebo vám konstrukce nesedne, Beam 3 budou skvělou alternativou.

Díky spolehlivému režimu ANC se nebojím sluchátka doporučit také na cesty. Pokud navíc budete do mikrofonu mluvit zřetelně a nahlas, sluchátka příležitostně zvládnou i pracovní hovory nebo gaming.

Pro hraní her je určený jeden z typů Spatial Sound, který navodí silnější atmosféru a pomůže vám se lépe ponořit do hry.

Na cesty nebo na sport poslouží skvěle
Na cesty nebo na sport poslouží skvěle

Závěr –⁠ komu bych sluchátka JBL Live Buds 3 doporučila?

Bezdrátová sluchátka JBL Live Buds 3 s dotykovým ovládáním toho rozhodně nenabídnou málo. Díky zdařilé aplikaci překypující funkcemi a kvalitnímu zvuku se stává poslech neobyčejným zážitkem.

Vyzdvihnout musím bezkonkurenční výdrž na baterii, která spolu s režimem ANC vytváří spolehlivého parťáka na cesty. Sluchátka jsou navíc pohodlná, odolná vůči potu a ani při prudkých pohybech nevypadávají, hodí se proto i na kdejaký sport.

Kde koupit JBL Live Buds 3
JBL Live Buds 3
Hodnocení
4.1/5

JBL jsou v neposlední řadě průkopníkem chytrého nabíjecího pouzdra s dotykovým displejem. Pomocí něho pak můžete hravě upravovat zvuk bez použití telefonu nebo dokonce odbavovat hovory. Stinnou stránkou může být vyšší hmotnost pouzdra a občasné samovolné zapínání displeje v kapse.

Zklamala mě bohužel hlavně funkce Bluetooth multipoint, která si s iPhonem tak trochu neuměla poradit a často mi dělala problém. Zmínit musím nakonec vyšší cenu, která mi ovšem přijde vzhledem k pokročilým funkcím vcelku adekvátní.

Recenze: bezdrátová sluchátka JBL Live Buds 3
  • Kvalita zvuku
  • Kvalita zpracování
  • Baterie
  • Ovládání a funkce
  • Poměr cena/výkon
  • Využití na cesty
  • Využití na sport
  • Využití do kanceláře/na telefonování
  • Využití na gaming
  • Univerzální každodenní využití
4.1

Šikovná sluchátka zpestřená dotykovým pouzdrem

JBL Live Buds 3 mě oslovila pestrou paletou funkcí a velmi solidní výdrží na baterii. Bezdrátová sluchátka se chlubí výbornou kvalitou zvuku, se kterým si můžete díky mobilní aplikaci nebo přímo na dotykovém displeji pouzdra víc pohrát. Kromě toho nabízí aktivní potlačení hluku a taky dva režimy propustnosti. Díky různým velikostem špuntů a krytí IP55 si sluchátka oblíbí třeba sportovci. Podívám se na to, zda si sluchátka obhájila svou cenu.

Klady

  • Solidní kvalita zvuku
  • Funkce ANC
  • Dva režimy propustnosti
  • Dlouhá výdrž na baterii
  • Šikovný displej na pouzdře
  • Testování utěsnění
  • Ekvalizér

Zápory

  • Vyšší cena
  • Aplikace ani pouzdro nepodporují češtinu
  • Problém s multipoint konektivitou se zařízeními Apple
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Ilona Dočekalová
Autor: Ilona Dočekalová
Psaní a zkoušení nových věcí mě naplňuje, zejména když mohu svoje zkušenosti předat dál. Mou velkou vášní je hudba a tanec. Ráda zajdu do posilovny nebo na dlouhou procházku do přírody. Sluchátka, chytré hodinky, sporttestery nebo fitness náramek jsou proto mými věrnými společníky.
Jak se vám líbil tento článek?
4.5/5 - (2 hodnocení)
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: bezdrátová sluchátka JBL Live Buds 3
JBL Live Buds 3
Hodnocení: 4.1/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram