ITmix.cz logo

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Xtreme 4

Silné stránky
  • Mobilní aplikace s ekvalizéry
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Špičkový výkon
  • Vyměnitelná baterie
  • Možnost propojení s dalšími JBL reproduktory
Slabé stránky
  • Vyšší cena
  • Slabá konektorová výbava (pouze USB-C)
  • Ke krytce s baterií potřebujete klíč

Přenosný reproduktor JBL Xtreme 4 zaujme nejen špičkovým výkonem a vysokou odolností, ale nově i vyměnitelnou baterií (druhou baterii si můžete dokoupit zvlášť). Samozřejmostí je podpora přehledné mobilní aplikace s nabídkou dalších funkcí.

Zařízení potěší dlouhou výdrží baterie, která činí až 24 hodin (respektive 30 hodin se zapnutou funkcí Playtime boost). Díky praktickému popruhu v balení můžete reproduktor jednoduše nosit přes rameno a přítomnost otvíráku na lahve jistě zachrání nejeden večírek. Jak si reproduktor vedl v rámci mého testování?

Nejčastější otázky a odpovědi

Jak dlouho vydrží na jedno nabití?

Maximální výdrž baterie činí 24 hodin. S funkcí Playtime Boost, kterou lze spustit v mobilní aplikaci, lze výdrž baterie prodloužit o dalších 6 hodin. JBL Xtreme 4 zároveň disponuje vyměnitelnou baterií.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi JBL Xtreme 4 a Xtreme 3?

Design obou reproduktorů je velmi podobný. U JBL Xtreme 4 došlo k mírnému přepracování ovládacích prvků, rovněž se zde objevuje o něco stabilnější základna. Zásadní rozdíl spočívá v přítomnosti silnější baterie. Zatímco JBL Xtreme 3 na jedno nabití vydrží až 15 hodin, u Xtreme 4 se jedná až o 24 hodin (respektive 30 hodin se zapnutou funkcí Playtime boost). Xtreme 4 pracuje s novější technologií Bluetooth ve verzi 5.3, u Xtreme 3 se jedná o verzi 5.1. Celkový výkon reproduktorů je stejný, došlo ale k přepracování poměru mezi výkony jednotlivých reproduktorů. Výkon byl přidán v rámci basových reproduktorů, naopak u výškových došlo k nepatrnému složení. Xtreme 4 dále používá AI algoritmus pro ještě kvalitnější zvukový zážitek.

Obsah balení a technické parametry

Bluetooth reproduktor JBL Xtreme 4 ke mně dorazil v krabici s praktickým madlem nahoře, díky čemuž si celek jednoduše přenesete třeba z výdejního boxu. Reproduktor je uvnitř zasazen v ochranných bočnicích a nechybí ani praktický textilní obal. Díky tomu je velmi dobře chráněn před případným poškozením.

Součástí balení je dále samostatná krabička, v níž se nachází:

  • textilní pás (pro nošení reproduktoru přes rameno),
  • napájecí adaptér s kabelem s koncovkou dle regionu (koncovku je nutné nasunout na své místo)
  • a nezbytná dokumentace.

Přítomnost síťové nabíječky jsme kvitovali již u předchozí generace reproduktoru. Skvěle může sloužit i pro nabití vašeho chytrého telefonu, tabletu nebo třeba notebooku.

Design reproduktorů z řady Xtreme má své příznivce i odpůrce. Mně osobně vzhled nijak neuráží, i když samozřejmě chápu, že je tato otázka velmi subjektivní. Kromě černé barvy najdete v nabídce také modrou, Camo (maskáčovou) a speciální edici Tomorrowland s logem tohoto světoznámého hudebního festivalu.

ParametrHodnota
VyužitíPřenosný reproduktor
Rozměry a hmotnost14,9 cm × 29,7 cm × 14,1 cm, 2,1 kg
Bluetooth technologie a konektivitaBluetooth 5.3
Baterie a nabíjeníAž 30 hodin (24 hodin bez funkce Playtime boost)
Odolnost - stupeň krytíIP67
Počet reproduktorů2× 2,75" woofer, 2× 0,75” tweeter
Výkon100 W (při napájení ze sítě), 70 W (při použití na baterii)
CitlivostVýrobce neuvádí
Frekvenční rozsah44-20 000 Hz
ImpedanceVýrobce neuvádí

Kvalitní a bytelné zpracování

JBL Xtreme 4 sází stejně jako předchůdce Xtreme 3 na válcovitý tvar. Jeho celkové rozměry dosahují 14,9 cm × 29,7 cm × 14,1 cm a váha 2,1 kg. Nejedná se tedy sice o žádného drobka, kterého strčíte do každého batohu, nicméně přenést z místa na místo jej můžete naprosto jednoduše. Na cestování letadlem či MHD, kde je každý gram znát, jej doporučit nelze (to poslouží třeba Flip 6 nebo ještě menší Clip 4). Na druhou stranu pokud jedete autem pod stan, přítomnost reproduktoru v kufru vozidla se jistě ztratí.

Mezigeneračně došlo k několika změnám, které se týkají i samotné konstrukce. Patrné je to na mírně odlišném rozložení tlačítek v horní části. Ty jsou seskupeny ve dvou řadách. První z nich dominuje on/off tlačítko uprostřed, vpravo najdete tlačítko s motivem Bluetooth pro spuštění režimu párování, vlevo pak tlačítko pro propojení více reproduktorů dohromady. Následují další tři tlačítka, která využijete pro pozastavení či opětovné spuštění přehrávání, přepnutí na následující či předchozí skladbu nebo úpravu hlasitosti.

Stejně jako u Xtreme 3 zde nechybí masivní úchyty pro upevnění přiloženého popruhu. Plastové skoby se přitom do těchto úchytů poměrně jednoduše umisťují. Popruh stejně jako u předchozí generace disponuje zajímavým detailem v podobě otvíráku na láhve, který jistě dokáže zpříjemnit nejeden večírek. Samozřejmostí je i nastavitelná délka.

Ve spodní části se nachází lůžko pro vyměnitelnou baterii, které odklopíte po odšroubování dvou šroubů. V balení žádné nářadí není, musíte tedy mít vlastní (jedná se o klíč TORX T20). Právě vyměnitelná baterie je přitom další zásadní mezigenerační změnou. Podrobně o ní však ale až za chvíli.

Výhodou je jasně viditelný diodový proužek na přední straně reproduktoru, který signalizuje úroveň nabití baterie (dle intenzity svícení proužku).

Pozitivně hodnotím také dostatečně velkou stojací plochu s pogumováním, díky čemuž reproduktor velmi dobře drží na svém místě a riziko převrhnutí je v porovnání s předchozí verzí ještě menší. Stejné pogumování je použito i pro ochranu bočních částí reproduktoru.

LED dioda
LED dioda

Konektorová výbava je minimální

V zadní části reproduktoru najdete USB-C konektor pro nabíjení samotného zařízení. Kromě toho může sloužit i jako powerbanka.

Bohužel se ale výrobce rozhodl konektorovou výbavu maximálně zredukovat a 3,5mm jack ani USB-A konektor zde již nenajdete.

USB-C konektor
USB-C konektor

Jednoduché spárování, jak je u JBL zvykem

Podobně jako u jiných JBL reproduktorů, i v tomto případě se dočkáte velmi jednoduchého a intuitivního procesu párování s dalším zařízením. Po zapnutí reproduktoru stisknete tlačítko s motivem Bluetooth. Na mobilním telefonu pak reproduktor jednoduše vyberete v sekci dostupných zařízení. Příští připojení se již provede automaticky.

O spárování se zasluhuje technologie Bluetooth ve verzi 5.3. Osobně jsem s dosahem a tím pádem i případným výpadkem připojení neměla potíže. Během testování jsem se pohybovala napříč celým rodinným domem, potíže nastaly až v momentě, kdy jsem vyšla před dům. Ve volném prostoru bylo připojení stabilní zhruba do vzdálenosti 70 metrů. Venkovní párty a grilovačky tedy zvládne bez problémů.

Nově s vyměnitelnou baterií

Baterie se dočkala mezigeneračně zásadního posunu směrem kupředu. Zatímco JBL Xtreme 3 na jedno nabití vydrží maximálně 15 hodin, u JBL Xtreme 4 se jedná o úctyhodných 24 hodin.

A pokud by vám to náhodou nestačilo, s funkcí Playtime Boost (je dostupná v mobilní aplikaci JBL Portable) dojde k optimalizaci výkonu a reproduktor vydrží ještě 6 hodin navíc. Osobně jsem této funkci příliš na chuť nepřišla a raději se rozhodla včas sáhnout po nabíječce. V tomto režimu mi totiž basy přišly příliš utlumené a celkový zážitek nebyl tak dobrý.

A jak výdrž baterie obstála v rámci mého testování? Reproduktor jsem využila ke zvukovému podkresu během práce (s hlasitostí zhruba 25 až 30 %) a nabíjela jej až po 4 dnech. V přepočtu na hodiny se jednalo o zhruba 28 hodin, což je za mě velmi dobrá hodnota. Při hlasitosti zhruba 50 % pak výdrž baterie odpovídala deklarovaným 24 hodinám.

Kde koupit JBL Xtreme 4
JBL Xtreme 4
Hodnocení
4.6/5

Zásadní změnou je přítomnost vyměnitelné baterie. Pokud si tedy dokoupíte další baterii, můžete v případě potřeby rychle zasáhnout. Proces však trochu zpomaluje nutnost odšroubování dvou šroubů, což nemusí být ideální například během večírku. Přítomnost rychle odklopitelné krytky (jako třeba u PartyBox Stage 320) by za mě u tohoto reproduktoru dávala větší smysl.

Reproduktor potěší také podporou rychlonabíjení. Už za 15 minut jsem jej nabila na 10 %, což znamená skoro 3 hodiny přehrávání. Plného nabití jsem dosáhla za 3,5 hodiny.

Odolný vůči prachu i vodě

JBL Xtreme 4 je stejně jako Xtreme 3 odolný vůči vodě a prachu dle parametru IP67. To znamená, že je plně prachotěsný a zvládne i pobyt v blízkosti bazénu. Díky tomu si můžete vzít reproduktor s sebou třeba pod stan či při kempování v přírodě. Ustojí také běžné venkovní večírky nebo pikniky, kde vás nečekaná přeháňka od poslechu hudby nezastaví. Svému jménu tedy Xtreme opravdu dostojí a s náročnějšími podmínkami si poradí.

Narozdíl od předchozí generace již bohužel nabíjecí konektor není chráněn gumovou krytkou, což může nahrávat snadnějšímu vniknutí případných nečistot.

Skvělý výkon a dunivé basy v hlavní roli

Konfigurace měničů je totožná jako u předchozího modelu. Opět zde najdete dva 70mm basové reproduktory a dva 20mm výškové reproduktory. Celkový výkon se rovněž mezigeneračně nezměnil a dosahuje 100 W (ovšem pouze při připojení do zásuvky).

Osobně jsem při připojení reproduktoru do nabíječky prakticky žádný rozdíl nezaznamenala, pokud tedy hlasitost nebyla nastavena na maximální hodnoty. Troufám si proto tvrdit, že většina uživatelů si změny v jasnějším a čistším zvuku rovněž nevšimne.

Trochu odlišné je však rozložení výkonu napříč jednotlivými reproduktory. Výkon byl přidán v rámci basových reproduktorů, naopak u výškových došlo k nepatrnému složení. Rozdíly jsou ale při běžném poslechu prakticky zanedbatelné.

  • U starší verze Xtreme 3 se jedná o 2× 25W woofer a 2× 25W tweeter.
  • U novějšího Xtreme 4 najdete 2× 30W woofer a 2× 20W tweeter.

O perfektní hudební zážitek se nově zasluhuje AI algoritmus, který plně využívá dynamický rozsah pro lepší a výkonnější zvuk. Navíc snižuje zkreslení při vysoké hlasitosti a maximalizuje výkon basů.

Kvalita zvuku

Ale dost už bylo katalogových hodnot, pojďme se nyní blíže zaměřit na moji osobní zkušenost a dojem z testování.

Musím říct, že na své rozměry je reproduktor až neuvěřitelně výkonný a prostor skvěle zahalí do tónů vaší oblíbené hudby. Těšit se můžete na vyvážené výšky a středy a dunivě hluboké basy. Vzhledem k možnosti výběru různých ekvalizérů si užijete prakticky každý hudební žánr.

Reproduktor jsem otestovala také při sledování akčního filmu, který mě díky vysoké kvalitě zvuku ještě více vtáhl do děje. I k tomuto účelu tedy lze zařízení doporučit.

Během večírku jistě může přijít vhod funkce Auracast. S ní Xtreme 4 pomocí tlačítka propojíte s jakýmkoliv reproduktorem JBL s touto funkcí a zvuk budete sdílet. Díky tomu lze například jeden reproduktor umístit uvnitř a druhý ven a v obou případech si užívat sjednocený zvuk.

Hlasitost

JBL Xtreme 4 je při maximálním nastavení hlasitosti opravdu extrémní. Pokud hledáte reproduktor do interiéru pro domácí použití, jeho plný potenciál v tomto případě ani nevyužijete. V takovém případě doporučuji sáhnout třeba po JBL Charge 5 nebo Flip 6. Xtreme 4 se opravdu hodí spíše do větších prostor a exteriéru.

Osobně jsem doma zvládla maximálně hlasitost 40 % (a i to bylo velmi výrazné), poté už bych poslechem bezpochyby naštvala své sousedy. Doma jsem častěji volila nastavení na zhruba 25-30 %. Při venkovním posezení s přáteli jsme se při hlasitosti kolem 50 % překřikovali. Pokud ale chcete ozvučit večírek ve větším prostoru nebo třeba skupinovou lekci cvičení, s tímto reproduktorem se vám to perfektně povede. Hodit se může také pro ozvučení hlasitého pracovního prostředí.

Pro úplnost zmíním, že JBL Xtreme 4 nemá mikrofon a nepodporuje tedy funkci handsfree telefonování. V tomto ohledu vám poslouží třeba levnější, menší a méně výkonný Niceboy RAZE 3 Titan.

Funkce rozšiřuje mobilní aplikace

Abyste dosáhli na nejširší možnou nabídku funkcí, doporučuji si stáhnout mobilní aplikaci JBL Portable. K dispozici je v Google Play i App Store. Aplikace sice nepodporuje češtinu, ale snadno se v ní vyznáte i v případě, že anglicky neumíte.

Najdete zde ekvalizér s možností výběru mezi JBL Signature, Chill, Energetic, Vocal a vlastním nastavením. Mně osobně u většiny skladeb zaujalo použití právě JBL Signature, kdy byl zvuk skvěle vyvážený.

Další sekce patří spuštění již uvedené funkce Playtime Boost. Následuje možnost pro vytvoření stereo zvuku s dalším reproduktorem, který tuto funkci podporuje. Přímo v aplikaci si také můžete ověřit aktuální úroveň nabití v procentech. Na závěr nechybí ještě nezbytné produktové informace.

Srovnání JBL Xtreme 4 a Xtreme 3

JBL Xtreme 4 se od svého předchůdce liší hned v několika ohledech. Jeho propracovanější provedení se ostatně odrazilo i na cenovce, která je k srpnu 2024 zhruba o 1 000 Kč vyšší než v případě Xtreme 3. Hlavní rozdíly jsem pro vás shrnula v následující tabulce.

ParametrJBL Xtreme 4JBL Xtreme 3
Maximální výkon100 W (provoz ze sítě)100 W (provoz ze sítě)
Počet reproduktorů44
Složení reproduktorů2× 30W woofer, 2× 20W tweeter (režim napájení ze sítě), 2× 20W woofer, 2× 15W tweeter (režim napájení z baterie)2× 25W woofer, 2× 25W tweeter (režim napájení ze sítě)
Výdrž baterieAž 30 hodin (s funkcí Playtime boost)Až 15 hodin
Vyměnitelná baterieAnoNe
Konektorová výbavaUSB-CUSB-A, USB-C, AUX
Bluetooth verze5.35.1
Frekvenční rozsah44-20 000 Hz53,5-20 000 Hz
Rozměry14,9 cm × 29,7 cm × 14,1 cm13,3 × 29,8 × 13,7 cm
Hmotnost2,1 kg1,83 kg

Závěr - komu bych Bluetooth reproduktor JBL Xtreme 4 doporučila?

Přenosný reproduktor JBL Xtreme 4 je bezpochyby povedeným zařízením, které potěší vysokým výkonem a špičkovou kvalitou zvuku. Zatímco v případě domácího poslechu jeho plný potenciál ani nevyužijete, na zahradní oslavy, pikniky u vody nebo třeba ozvučení skupinových lekcí cvičení se hodí skvěle. V mobilní aplikaci najdete ekvalizéry, nechybí ani možnost propojení s dalším JBL reproduktorem. Zkrátka vše, co je pro pořádnou párty potřeba.

Kde koupit JBL Xtreme 4
JBL Xtreme 4
Hodnocení
4.6/5

Mezigeneračně došlo hned k několika vylepšením. Zásadní je především delší výdrž baterie, která může s režimem Playtime boost dosahovat až 30 hodin. Pokud funkci vypnete (pro což jsem se kvůli věrohodnějšímu podání zvuku rozhodla i já), dostanete se na stále příjemných 24 hodin. A pokud by vám to náhodou bylo málo, zařízení potěší vyměnitelnou baterií, kterou si lze zvlášť dokoupit.

Z nedostatků vypíchnu poněkud vyšší cenu, která bývá právě u produktů z řady Xtreme mnohými kritizována. Nevýhodou je také poněkud slabší konektorová výbava, která je u této řady omezena již pouze na USB-C konektor.

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Xtreme 4
  • Kvalita zvuku
  • Kvalita zpracování
  • Baterie
  • Ovládání a funkce
  • Poměr cena/výkon
4.6

Vysoký výkon, přenosné provedení

Přenosný reproduktor JBL Xtreme 4 zaujme nejen špičkovým výkonem a vysokou odolností, ale nově i vyměnitelnou baterií (druhou baterii si můžete dokoupit zvlášť). Samozřejmostí je podpora přehledné mobilní aplikace s nabídkou dalších funkcí.

Zařízení potěší dlouhou výdrží baterie, která činí až 24 hodin (respektive 30 hodin se zapnutou funkcí Playtime boost). Díky praktickému popruhu v balení můžete reproduktor jednoduše nosit přes rameno a přítomnost otvíráku na lahve jistě zachrání nejeden večírek. Jak si reproduktor vedl v rámci mého testování?

Klady

  • Mobilní aplikace s ekvalizéry
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Špičkový výkon
  • Vyměnitelná baterie
  • Možnost propojení s dalšími JBL reproduktory

Zápory

  • Vyšší cena
  • Slabá konektorová výbava (pouze USB-C)
  • Ke krytce s baterií potřebujete klíč
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Hana Smětáková
Autor: Hana Smětáková
Sport a zdravý životní styl mě provází prakticky po celý život. Jelikož se řadím mezi příznivce moderních technologií, na webu ITmix se často věnuji recenzím fitness náramků a chytrých hodinek, které jsou v mém aktivním životě nepostradatelným pomocníkem. Kromě sportu je mým velkým koníčkem také cestování a poznávání nových míst.
Jak se vám líbil tento článek?
5/5 - (2 hodnocení)
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Xtreme 4
JBL Xtreme 4
Hodnocení: 4.6/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram