ITmix.cz logo

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL GO 4

Silné stránky
  • Výdrž baterie
  • Aplikace JBL Portable
  • Skvělá kvalita zvuku
  • Kompaktní rozměry a lehkost
  • Spousta barevných variant
Slabé stránky
  • Nemá mikrofon
  • Propojit mezi sebou lze jen modely s funkcí Auracast

Bluetooth reproduktor JBL GO 4 je díky svým kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti ideálním parťákem třeba na cesty. Snadno se vejde i do dlaně. Nabídne přitom velmi bohatý zvuk, slušnou výdrž baterie a nově přichází i s podporou mobilní aplikace JBL Portable. Jak se osvědčil během mého testování?

Nejčastější otázky a odpovědi

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi JBL GO 4 a JBL GO 3?

JBL GO 4 je nepatrně větší, ale zároveň lehčí než jeho předchůdce. Design je v mnohém podobný, existují však drobné rozdíly spočívající v rozložení tlačítek nebo umístění poutka. Zatímco JBL GO 3 vydrží na jedno nabití 5 hodin, u GO 4 se jedná o 7 hodin (respektive 9 se zapnutou funkcí Playtime boost). Zásadní novinkou je také podpora mobilní aplikace JBL Portable, která vám zprostředkuje přístup k doplňkovým funkcím. I když výkon zůstal stejný, u novějšího modelu došlo k rozšíření frekvenčního pásma a reproduktor nyní ještě lépe pokrývá basovou složku. JBL Go 4 podporuje technologii Auracast a umožňuje propojení s kompatibilními modely pro vytvoření silnějšího zvuku.

Má reproduktor mikrofon a lze jej využít pro telefonování?

Bohužel, JBL GO 4 stejně jako předchůdce není vybaven mikrofonem. Telefonovat s ním tedy nemůžete. V tomto ohledu poslouží například Xiaomi Sound Pocket.

Jakou mobilní aplikaci budu používat?

Reproduktor lze používat společně s mobilní aplikací JBL Portable, která je dostupná v Google Play a App Store.

Obsah balení a technické parametry

Bluetooth reproduktor JBL GO 4 ke mně dorazil v nevelké krabičce, která uvnitř ukrývá vše potřebné. Po odklopení víka se vám naskytne pohled na samotný reproduktor zasazený do kartonového lůžka. Dále nechybí ani nezbytná dokumentace a napájecí kabel s USB-A/USB-C konektorem.

JBL GO 4 je dostupný v 7 různých barvách. Troufám si proto tvrdit, že si z pestré nabídky vybere prakticky každý. Já jsem měla na recenzi k dispozici výraznou červenou variantu, která se mi osobně zalíbila.

ParametrHodnota
VyužitíPřenosný reproduktor
Rozměry a hmotnost9,4 cm × 7,6 cm × 4,2 cm, 190 g
Bluetooth technologie a konektivitaBluetooth 5.3
Baterie a nabíjeníAž 7 hodin (9 hodin s funkcí Playtime Boost)
Odolnost - stupeň krytíIP67
Počet reproduktorů1× 45mm reproduktor
Výkon4,2 W
CitlivostVýrobce neuvádí
Frekvenční rozsah90-20 000 Hz
ImpedanceVýrobce neuvádí

Výjimečné kompaktní a lehké provedení

Mezigeneračně se JBL GO 4 dočkal mírného zvětšení, rozdíl ale není nijak zásadní. Celkové rozměry činí 9,4 cm × 7,6 cm × 4,2 cm. Zároveň však došlo ke snížení hmotnosti zhruba o 20 gramů a nový reproduktor váží pouhých 190 gramů. Skvěle se proto vejde prakticky do každého zavazadla. Velmi podobný design včetně téměř totožných rozměrů nabídne konkurenční Xiaomi Sound Pocket.

Reproduktor skvěle padne do ruky a díky pogumování se velmi dobře drží, aniž by měl tendenci vyklouznout. Poutko lze využít pro jeho zavěšení v prostoru, třeba na větev stromu během pikniku v přírodě. Kromě toho se hodí také na túru, kdy lze reproduktor pomocí karabiny připevnit třeba k vašemu batohu.

Jednotlivé hrany reproduktoru jsou opět zaoblené, nicméně několik rozdílů v designu je patrných. Poutko nyní najdete v pravém horním rohu. Přední straně opět dominuje výrazné logo JBL, vzadu je jeden velký obdélník nahrazen dvojicí menších protiskluzových antivibračních pásků.

Tlačítka pro přehrávání a kontrolu nad hlasitostí jsou u nové generace ještě o něco výraznější. Nově nejsou zapuštěna přímo do těla reproduktoru, ale do ochranného gumového bloku, který se táhne přes poutko až k napájecímu konektoru v pravé boční části. Stejný gumový blok pak najdete i na druhé straně, kde vede přes spodní šrafování do levé boční části. Zde pak najdete tlačítko pro zapnutí/vypnutí, spuštění Bluetooth párování a možnost zapnutí funkce Auracast. Vše doplňuje dioda indikující nutnost dobití.

Ve spodní šrafované části se nachází čtyři výstupky, které zaujímají roli nožiček. Reproduktor díky tomu můžete snadno postavit na stůl, polici nebo jiný povrch. Pokud ale do reproduktoru omylem strčíte, poměrně snadno se převrhne (i kvůli své nízké hmotnosti).

Spárování je otázkou okamžiku

O bezproblémovou konektivitu se zasluhuje technologie Bluetooth ve verzi 5.3. Uvedení reproduktoru do provozu je přitom, stejně jako u jiných JBL modelů, otázkou chviličky. Po prvním spuštění reproduktoru se automaticky zapne režim párování. Následně jen reproduktor vyberete ze seznamu dostupných zařízení (například na vašem mobilním telefonu). Spárování jsem otestovala s mobilním telefonem i počítačem a vše fungovalo bez problémů.

Dosah připojení jsem testovala v menším rodinném domě a zpravidla jsem s jeho vypadnutím neměla problémy. K přerušení došlo až v momentě, kdy obě zařízení dělilo patro a několik dveří, což je pochopitelné.

Baterie se dočkala vylepšení

JBL GO 4 do vínku dostal 850mAh baterii, jejíž zásluhou dokáže vydržet až 7 hodin na jedno nabití. S funkcí Playtime Boost se můžete dostat dokonce až na 9 hodin.

Starší reproduktor JBL GO 3 disponuje baterií s kapacitou 750 mAh a celkovou výdrží 5 hodin na jedno nabití a zařízení se tedy dočkalo určitého posunu vpřed.

Pokud se poohlížíte po cestovním reproduktoru s ještě delší výdrží baterie, může pro vás dávat smysl JBL Clip 5. Ten vydrží na jedno nabití 12 hodin (respektive 15 s funkcí Playtime boost). Alternativou může být také levnější Xiaomi Sound Pocket s výdrží 10 hodin na jedno nabití.

Zmíněná funkce Playtime Boost však s sebou přináší i určitou daň. Po spuštění funkce ekvalizéry v mobilní aplikaci nejsou dostupné a také basová složka hudby je zredukována na minimum. Osobně jsem raději funkci nechala vypnutou a včas sáhla po nabíječce, jelikož zážitek z poslechu nebyl tak dobrý. Pokud ale například budete poslouchat podcast (kde je basová složka nepodstatná), může se jednat o skvělou možnost, jak výdrž baterie prodloužit.

Během mého testování jsem se na 7 hodin bez problémů dostala, a to při domácím poslechu na maximálně 30% hlasitost.

K nabíjení slouží přiložený napájecí kabel s USB-C konektorem. Plného nabití jsem dosáhla zhruba za 3 hodiny.

Umístění napájecího kabelu
Umístění napájecího kabelu

Odolný vůči prachu i vodě

Přenosný reproduktor JBL GO 4 je stejně jako předchůdce odolný vůči vodě a prachu dle parametru IP67. To značí, že je plně prachotěsný a poradí si také s dočasným ponořením pod vodu v hloubce do 1 metru po dobu 3 minut. Prakticky z toho vyplývá, že jej můžete bez obav používat nejen doma, ale i ve venkovním prostředí nebo třeba v blízkosti bazénu.

Na své rozměry nabídne slušný výkon

JBL GO 4, i přes svou kompaktní velikost, nabízí velmi slušný výkon i skvělé podání zvuku. JBL tedy opět nezklamalo.

Poslech hudby

Výkon reproduktoru činí 4,2 W a v tomto ohledu se mezigeneračně nezměnil. Frekvenční rozsah u GO 4 činí 90 až 20 000 Hz, u staršího modelu se jedná o 110 až 20 000 Hz. To znamená, že došlo k posílení basové složky. Pokud se poohlížíte ještě po výkonnějším a zároveň velmi přenosném reproduktoru, může vás zaujmout JBL Clip 5 s výkonem 9 W. Xiaomi Sound Pocket nabídne výkon 5 W.

Kde koupit JBL GO 4
JBL GO 4
Hodnocení
4.1/5

Z mého testování vyplynulo, že zvuk má skutečně příjemně vyváženou podobu a dochází k pokrytí celého spektra. Basy mají dostatečnou sílu, stejně tak i středy a výšky jsou hezky vykreslené.

A za zmínku stojí i velmi slušná maximální hlasitost. Já jsem reproduktor nejčastěji používala na zhruba 25% hlasitost při domácím poslechu. Kromě toho jsem jej otestovala také během přesazování rostlin na zahradě, tedy v rušnějším venkovním prostředí. V takovém okamžiku jsem hlasitost musela přirozeně zvýšit na zhruba 40 %. Již při 60% hlasitosti v domácím prostředí je však zvuk na tak malé zařízení až neuvěřitelně silný.

Sledování filmů a poslech podcastů

Reproduktor se mi osvědčil také při poslechu podcastů a sledování filmů. Mluvenému slovu je bez problémů rozumět a k tomuto účelu se tedy perfektně hodí.

Funkce telefonování bohužel chybí

JBL GO 4 bohužel nemá mikrofon a telefonovat s ním nelze. K tomuto účelu poslouží levnější Xiaomi Sound Pocket.

Pozor na propojení se staršími reproduktory

Bluetooth reproduktor JBL GO 4 lze propojit s dalším reproduktorem této značky a získat tak ještě silnější zvuk. Bohužel ale ne s jakýmkoliv. JBL GO 4 podporuje takzvanou funkci Auracast a propojení tedy umožňuje pouze s reproduktorem s totožnou technologií. Značka vás v podstatě nutí pořídit si případně další (novější) model - například JBL Clip 5. Za mě se jedná o poměrně nepříjemný nedostatek, na který pro jistotu upozorňuji.

Další drobnou výtku mám k samotnému fungování propojení dvou reproduktorů. A to jak v případě, že chcete vytvořit stereo, nebo jen propojit dva reproduktory dohromady pro silnější zvuk.

Funkce jsem otestovala s reproduktory JBL GO 4 a Clip 5. Vytvořila jsem stereo a následně jsem chtěla přehrávání pozastavit. Pokud jsem stiskla příslušné tlačítko pro pozastavení na prvním připojeném reproduktoru, pozastavilo se přehrávání u obou reproduktorů. Pokud jsem ale chtěla přehrávání pozastavit pomocí druhého reproduktoru, pozastavilo se pouze na tomto druhém reproduktoru a první připojený model hrál dále.

To samé platilo v případě regulace hlasitosti. Pokud jsem chtěla ovládat hlasitost na obou reproduktorech zároveň (a nerozbít tak funkci sterea), musela jsem si pamatovat, který z modelů je tím „aktivním“. V opačném případě jsem regulovala hlasitost pouze na jednom z nich.

Pokud budete hlasitost upravovat pomocí připojeného telefonu nebo budete chtít s jeho pomocí pozastavit přehrávání či přepnout na další skladbu, funguje to bez problémů.

Nově kompatibilní s aplikací JBL Portable

Zásadní mezigenerační změnou je podpora mobilní aplikace JBL Portable, která je zdarma k dispozici v Google Play a App Store. V této aplikaci na vás čeká hned několik doplňkových funkcí.

Kde koupit JBL GO 4
JBL GO 4
Hodnocení
4.1/5

Předně lze sledovat aktuální úroveň nabití reproduktoru v procentech. Dále můžete využít sekci pro výběr ekvalizéru. Já osobně jsem během poslechu populární hudby nejčastěji volila variantu JBL Signature, se kterou jsem docílila hezky vyváženého zvuku.

Dále zde najdete funkci Playtime Boost (zredukuje basovou složku), po jejímž spuštění dojde k prodloužení výdrže baterie až o 2 hodiny.

Následující sekce v mobilní aplikaci patří výše zmíněné možnosti propojení dvou reproduktorů pro vytvoření sterea (tedy iluze prostorového zvuku). A na závěr nechybí ani důležité produktové informace.

Závěr - komu bych Bluetooth reproduktor JBL GO 4 doporučila?

Bluetooth reproduktor JBL GO 4 je za mě povedeným zařízením pro cestovatele nebo domácí nenáročné posluchače. Vzhledem ke svým rozměrům nabídne velmi slušný výkon, i když basy samozřejmě nerozechvějí nábytek. Předností je plný a zároveň čistý zvuk a reproduktor se hodí pro poslech různých žánrů, podcastů i sledování filmů.

Mezigeneračně se JBL GO 4 dočkal několika vylepšení. Velkou předností je silnější baterie, díky níž vydrží až 7 hodin (respektive 9 hodin s funkcí Playtime Boost). I když výkon zůstal stejný, basová složka je o něco silnější. I na své malé rozměry je reproduktor schopen dosáhnout poměrně slušné hlasitosti.

Pokud zatoužíte po o něco větším výkonu, doporučím vám JBL Clip 5, který přichází i s delší výdrží baterie. V případě, že je pro vás rozhodující nízká cena, může vám dávat smysl levnější Xiaomi Sound Pocket. Osobně mi u něj však zvuk nepřipadá tak vyvážený jako u JBL modelů a zní tak trochu „přidušeně“. Na druhou stranu z hlediska ceny mu jen těžko může některý reproduktor konkurovat.

JBL GO 4 narozdíl od svého předchůdce podporuje mobilní aplikaci JBL Portable, v níž najdete řadu doplňkových vychytávek. S funkcí Auracast můžete bezdrátově spárovat dva JBL reproduktory (oba ale musí nabízet funkci Auracast) a docílit tak stereo efektu nebo silnějšího zvuku během večírku. Když se k tomu přidá příznivá cenovka, není na poli cestovních reproduktorů příliš o čem přemýšlet.

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL GO 4
  • Kvalita zvuku
  • Kvalita zpracování
  • Baterie
  • Ovládání a funkce
  • Poměr cena/výkon
4.1

Kompaktní a přitom výkonný reproduktor

Bluetooth reproduktor JBL GO 4 je díky svým kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti ideálním parťákem třeba na cesty. Snadno se vejde i do dlaně. Nabídne přitom velmi bohatý zvuk, slušnou výdrž baterie a nově přichází i s podporou mobilní aplikace JBL Portable. Jak se osvědčil během mého testování?

Klady

  • Výdrž baterie
  • Aplikace JBL Portable
  • Skvělá kvalita zvuku
  • Kompaktní rozměry a lehkost
  • Spousta barevných variant

Zápory

  • Nemá mikrofon
  • Propojit mezi sebou lze jen modely s funkcí Auracast
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Hana Smětáková
Autor: Hana Smětáková
Sport a zdravý životní styl mě provází prakticky po celý život. Jelikož se řadím mezi příznivce moderních technologií, na webu ITmix se často věnuji recenzím fitness náramků a chytrých hodinek, které jsou v mém aktivním životě nepostradatelným pomocníkem. Kromě sportu je mým velkým koníčkem také cestování a poznávání nových míst.
Jak se vám líbil tento článek?
Vaše hodnocení
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL GO 4
JBL GO 4
Hodnocení: 4.1/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram