ITmix.cz logo

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Clip 5

Silné stránky
  • Robustní klip pro zavěšení
  • Skvělá kvalita zvuku
  • Podpora aplikace JBL Portable
  • Kompaktní rozměry, nízká hmotnost
  • Odolnost vůči vodě i prachu
Slabé stránky
  • Absence mikrofonu
  • Propojit mezi sebou lze jen modely s funkcí Auracast

Povedený Bluetooth reproduktor JBL Clip 5 si díky robustní sponě můžete jednoduše připnout k batohu a užívat si poslech hudby třeba na túře. Jeho předností je slušný výkon a až 15hodinová výdrž baterie s funkcí Playtime Boost. Navíc jej lze spárovat s dalšími reproduktory s funkcí Auracast a užít si ještě silnější zvukový zážitek. Samozřejmostí je také odolnost vůči vodě a prachu dle parametru IP67, díky čemuž venkovní podmínky hravě zvládne. Jak obstál během mého testu?

Nejčastější otázky a odpovědi

Jaké jsou zásadní rozdíly mezi JBL Clip 5 a Clip 4?

Reproduktory jsou prakticky stejně velké, Clip 5 je ale o něco těžší. S tím je zároveň spojen benefit v podobě silnější baterie a o něco většího měniče. Zatímco výdrž baterie u Clip 4 činí maximálně 10 hodin, u Clip 5 se jedná o 12 hodin (respektive 15 hodin s funkcí Playtime Boost). Novější Clip 5 přichází také s podporou mobilní aplikace JBL Portable. Zatímco starší Clip 4 nebylo možné propojit s dalším reproduktorem, Clip 5 tuto možnost podporuje prostřednictvím funkce Auracast. JBL Clip 5 také nabízí o něco větší výkon (7 W místo 5 W).

Má JBL Clip 5 mikrofon pro telefonování?

Bohužel, JBL Clip 5 není vybaven mikrofonem. S touto funkcí vám pomůže například konkurenční Xiaomi Sound Pocket.

Jakou mobilní aplikaci budu používat?

JBL Clip 5 podporuje mobilní aplikaci JBL Portable, která je dostupná v Google Play a App Store. Aplikace bohužel nepodporuje češtinu. Jelikož je ale velmi intuitivní, lze ji v angličtině používat bez problémů.

Obsah balení a technické parametry

Bluetooth reproduktor JBL Clip 5 se prodává v menší krabičce, uvnitř které najdete samotný reproduktor, napájecí kabel s USB-C konektorem a nezbytnou dokumentaci.

Já jsem měla na testování k dispozici model v minimalistickém černém provedení. Kromě něj si však můžete vybrat mezi tmavě modrou, růžovou, fialovou, červenou, bílou a maskáčovou. Troufám si proto tvrdit, že si na své přijde každý.

ParametrHodnota
VyužitíPřenosný reproduktor
Rozměry a hmotnost13,4 cm × 8,6 cm × 4,6 cm, 285 g
Bluetooth technologie a konektivitaBluetooth 5.3
Baterie a nabíjeníAž 12 hodin (15 hodin s funkcí Playtime Boost)
Odolnost - stupeň krytíIP67
Počet reproduktorů1× 45mm reproduktor
Výkon7 W
CitlivostVýrobce neuvádí
Frekvenční rozsah95-20 000 Hz
ImpedanceVýrobce neuvádí

Díky karabině jej snadno připnete třeba k batohu

JBL Clip 5 se pyšní oválným tvarem a pohodlně se vejde do dlaně. Díky tomu jej můžete snadno připnout i na menší batoh, aniž by zde reproduktor působil nepatřičně. Zároveň nemá tendenci během chůze překážet.

Lze jej připnout k batohu
Lze jej připnout k batohu

Přední části dominuje výrazné logo, nad kterým se nachází tři mírně vystouplá tlačítka pro kontrolu hlasitosti a přehrávání. Na zadní straně se pak nachází šest protiskluzových antivibračních proužků rozprostřených po celé ploše. Pokud se rozhodnete reproduktor položit (třeba na stůl), bude díky těmto proužkům lépe držet na svém místě. Mojí kočce se například díky tomuto pogumování nepodařilo reproduktor na stole posunout, i když se o to urputně snažila. Pro úplnost dodávám, že nastojato vzhledem ke svému tvaru nedrží.

V horní části pak najdete poměrně robustní kovovou karabinu. V místě, kde se otevírá, je pogumována pro větší komfort během použití. Zároveň toto místo lépe nahmatáte i poslepu, což se může třeba během turistiky hodit. Nemusíte si totiž nutně sundávat celý batoh ze zad. Pod karabinou je situována LED dioda, která vás informuje o tom, že je nutné zařízení nabít.

V levé boční části reproduktoru se nachází trojice tlačítek se symbolem vypínače, Bluetooth a funkce Auracast (propojení více reproduktorů). A nakonec ve spodní části se přes USB-C konektor reproduktor nabíjí.

Mezi cestovní reproduktory se řadí také ještě o něco menší JBL GO 4. Ten sice má poutko pro zavěšení, pro připevnění k batohu však budete potřebovat ještě samotnou karabinu. Oproti tomu JBL Clip 5 přichází s tímto vybavením již v základu.

Bezproblémové spárování

Jak je u JBL reproduktorů zvykem, ani u JBL Clip 5 jsem neměla sebemenší problém se spárováním zařízení s mobilním telefonem a notebookem. Připojení zajišťuje technologie Bluetooth ve verzi 5.3. Po zapnutí reproduktoru se automaticky spustí režim párování a následně jen vyberete Clip 5 ze seznamu dostupných zařízení.

Stejně tak dosah připojení je za mě dostačující. Při testování reproduktoru v menším rodinném domě problémy nastaly až když zařízení dělilo patro a několik dveří. Při venkovním použití, během túry jsem nesla mobilní telefon v kapse bundy, reproduktor připnutý k batohu a potíže rovněž nenastaly.

Na jedno nabití vydrží až 15 hodin

JBL Clip 5 je vybaven baterií s kapacitou 1 400 mAh, jejíž zásluhou vydrží 12 hodin na jedno nabití. Respektive až 15 hodin, pokud v mobilní aplikaci zapnete režim Playtime Boost. V rámci něj dojde k redukci podílu basové složky a zároveň nelze nijak přepínat mezi ekvalizéry (těm se budu podrobněji věnovat níže).

Mně osobně tato funkce při běžném poslechu hudby nevyhovuje, zvuk totiž nepůsobí tak plným dojmem. Raději proto včas sahám po nabíječce. Pokud však budete poslouchat podcast (kde jsou basy přirozeně nepodstatné), můžete tímto způsobem výdrž baterie skvěle prodloužit.

S vypnutou funkcí Playtime Boost jsem 12hodinové výdrže dosáhla při poslechu na zhruba 30% hlasitost.

K nabíjení slouží přiložený kabel s USB-C konektorem, přičemž plného nabití dosáhnete zhruba za 3 hodiny.

Umístění napájecího kabelu
Umístění napájecího kabelu

Výdrž baterie zaznamenala mezigeneračně značný posun směrem kupředu a na poli cestovních reproduktorů představuje velmi slušnou hodnotu. U JBL Clip 4 se dočkáte pouze 10 hodin. O něco menší (a méně výkonný) JBL GO 4 nabídne maximálně 9 hodin, konkurenční Xiaomi Sound Pocket 10 hodin.

Zvládne prašné prostředí i déšť

JBL Clip 5 je navržen zejména pro použití venku při turistice. Odolnost dle parametru IP67 přitom značí, že by v prašném prostředí ani během krátkého deště nemělo dojít k poškození. Reproduktor je totiž prachotěsný a je chráněn před poškozením při ponoření do vody po dobu 30 minut do hloubky 1 metru.

Odolá deštivému počasí
Odolá deštivému počasí

Skvělá kvalita zvuku, která předčí očekávání

JBL Clip 5 se na poli kompaktních cestovních reproduktorů právem řadí k těm výkonnějším. Jeho součástí je 45mm reproduktor a těšit se můžete na celkový výkon 7 W s frekvenčním rozsahem 95 až 20 000 Hz. Pro porovnání, levnější JBL GO 4 nabídne výkon 4,2 W, konkurenční Xiaomi Sound Pocket 5 W.

Kde koupit JBL Clip 5
JBL Clip 5
Hodnocení
4.1/5

Mně osobně se zvukový projev reproduktoru velmi zamlouvá. Clip 5 nabízí podobně jako u jiných JBL reproduktorů výrazné basy, těšit se však můžete také na příjemně vyvážené středy a skvěle vykreslené výšky. Pokud by vám náhodou tovární nastavení nevyhovovalo, snadno jej upravíte prostřednictvím ekvalizérů v mobilní aplikaci. Já jsem při poslechu populární hudby nejčastěji volila ekvalizér JBL Signature.

Pozitivně hodnotím také velmi slušnou maximální hlasitost, které je schopen reproduktor dosáhnout. Při domácím poslechu pro mě byla zcela dostačující zhruba 25% hlasitost. Při nastavení na 50 % jsem se již musela s druhým člověkem překřikovat.

Během procházky v klidném prostředí jsem volila hlasitost kolem 40 %. Jakmile jsem se dostala na frekventovanější cestu, hlasitost už nestačila, ale to už jsem nechtěla rušit své okolí.

Reproduktor jsem otestovala také při poslechu podcastů. I k tomuto účelu posloužil skvěle a mluvené slovo bylo jasně zřetelné.

Funkce telefonování chybí

Pro úplnost zmíním, že JBL Clip 5 nemá mikrofon, nelze jej tak použít k telefonování. S tím vám pomůže například Xiaomi Sound Pocket.

Nově podporuje aplikaci JBL Portable

Mezigenerační změnou je podpora aplikace JBL Portable, která je zdarma dostupná v Google Play a App Store. . I když lze reproduktor používat i bez ní, doporučuji si ji stáhnout a získat tak přístup k zajímavým doplňkovým funkcím.

V aplikaci najdete informace o aktuálním stavu nabití baterie. Následuje nabídka ekvalizérů, z nichž můžete buď vybrat přednastavené, nebo si přizpůsobit svůj vlastní.

Dále se v aplikaci nachází sekce věnovaná funkci Playtime Boost (pro redukci basové složky a prodloužení výdrže baterie). A nakonec funkce pro vytvoření sterea (o ní až za chvíli) a nezbytné produktové informace.

Bezdrátově s ním propojíte jen některé reproduktory

JBL Clip 5 podporuje propojení reproduktorů prostřednictvím funkce Auracast, díky čemuž můžete docílit silnějšího zvuku. Jedná se o ideální funkci třeba na večírek.

Dejte si však pozor na to, že takto lze spárovat jen reproduktory podporující totožnou technologii. A ne všechny JBL reproduktory jsou funkcí Auracast vybaveny. Značka vás v podstatě nutí koupit si případně další novější model (například JBL GO 4). A pokud si to předem nezjistíte, můžete být poněkud nepříjemně překvapení.

Problémy s přepínáním skladeb a úpravou hlasitosti

Jak jsem popisovala v recenzi JBL GO 4, samotné propojení dvou reproduktorů má bohužel své mouchy. JBL Clip 5 jsem propojila právě s modelem JBL GO 4. Následně jsem chtěla přehrávání pozastavit.

  • Pokud jsem stiskla příslušné tlačítko pro pozastavení na prvním připojeném reproduktoru, pozastavilo se přehrávání u obou zařízení.
  • Ovšem v případě, že jsem chtěla přehrávání pozastavit prostřednictvím druhého reproduktoru, pozastavilo se pouze na tomto a první zařízení hrálo dále.

V podstatě stejný problém se vztahuje také k regulaci hlasitosti. Abych mohla ovládat hlasitost na obou reproduktorech zároveň (a zachovat tak funkci sterea pro efekt prostorového zvuku), musela jsem si pamatovat, který z reproduktorů je tím „aktivním“. V opačném případě jsem regulovala hlasitost pouze na jednom z reproduktorů, nikoliv na obou.

Zmíněný problém lze vyřešit tím, že budete hlasitost a další funkce ovládat z připojeného mobilního telefonu. To již funguje bez problémů.

Závěr - komu bych reproduktor JBL Clip 5 doporučila?

Bluetooth reproduktor JBL Clip 5 je perfektní volbou pro turisty, kteří si chtějí výlet do přírody zpříjemnit poslechem hudby. Kromě toho se však může hodit také na zahradu nebo třeba na piknik, kdy si jej můžete snadno zavěsit pomocí karabiny. Pokud hledáte reproduktor pro cyklisty, doporučím vám spíše JBL Wind 3S. Díky svému upevnění na řídítka kola si totiž užijete hudební kulisu lépe než v případě, kdy byste Clip 5 vezli připnutý na batohu na vašich zádech a bojovali s větrem.

Reproduktor nabízí slušný výkon a i přes své kompaktní rozměry se můžete těšit na velmi dobrou kvalitu zvuku. Na jedno nabití vydrží až 12 hodin, respektive 15 s funkcí Playtime Boost. Osobně jsem však při poslechu hudby této funkci nepřišla na chuť, jelikož basová složka je redukována na minimum a celkový zážitek kvůli tomu pokulhává.

JBL Clip 5 narozdíl od svého předchůdce přichází s podporou mobilní aplikace JBL Portable, v níž najdete mimo jiné ekvalizéry. Také lze zařízení propojit s dalším reproduktorem a získat silnější party zvuk nebo vytvořit stereo efekt. Nevýhodou je v tomto případě trochu problematické ovládání více reproduktorů najednou.

Kde koupit JBL Clip 5
JBL Clip 5
Hodnocení
4.1/5


JBL Clip 5 také nemá mikrofon a neumožňuje proto telefonování. S tím vám pomůže konkurenční Xiaomi Sound Pocket, který však nabídne nižší výkon (ale i nižší cenovku). V konečném důsledku je JBL Clip 5 rozhodně povedeným reproduktorem, který se mezigeneračně dočkal vylepšení a své příznivce si bezpochyby najde.

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Clip 5
  • Kvalita zvuku
  • Kvalita zpracování
  • Baterie
  • Ovládání a funkce
  • Poměr cena/výkon
4.1

Reproduktor s praktickým klipem

Povedený Bluetooth reproduktor JBL Clip 5 si díky robustní sponě můžete jednoduše připnout k batohu a užívat si poslech hudby třeba na túře. Jeho předností je slušný výkon a až 15hodinová výdrž baterie s funkcí Playtime Boost. Navíc jej lze spárovat s dalšími reproduktory s funkcí Auracast a užít si ještě silnější zvukový zážitek. Samozřejmostí je také odolnost vůči vodě a prachu dle parametru IP67, díky čemuž venkovní podmínky hravě zvládne. Jak obstál během mého testu?

Klady

  • Robustní klip pro zavěšení
  • Skvělá kvalita zvuku
  • Podpora aplikace JBL Portable
  • Kompaktní rozměry, nízká hmotnost
  • Odolnost vůči vodě i prachu

Zápory

  • Absence mikrofonu
  • Propojit mezi sebou lze jen modely s funkcí Auracast
Tento článek byl zpracován autorem na základě reálné zkušenosti s produktem. Hodnocení může být ovlivněno subjektivními dojmy autora. 
Autor: Hana Smětáková
Autor: Hana Smětáková
Sport a zdravý životní styl mě provází prakticky po celý život. Jelikož se řadím mezi příznivce moderních technologií, na webu ITmix se často věnuji recenzím fitness náramků a chytrých hodinek, které jsou v mém aktivním životě nepostradatelným pomocníkem. Kromě sportu je mým velkým koníčkem také cestování a poznávání nových míst.
Jak se vám líbil tento článek?
Vaše hodnocení
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související recenze

Recenze: Bluetooth reproduktor JBL Clip 5
JBL Clip 5
Hodnocení: 4.1/5
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram